Un nou tratament pentru cancer a fost aprobat de FDA

Un nou tratament pentru cancer a fost aprobat de FDA ( US Food and Drug Administration). Tratamentul este unul pentru leucemia limfoblastica acuta pediatrica.

“Cred ca acest lucru este cel mai interesant tip de tratament pe care l-am vazut in timpul vietii mele” a spus Dr. Tim Cripe, medic oncolog, care a facut parte din comitetul consultativ al FDA, si a votat pentru lansarea medicamentului in luna iulie.
Tratamentul este extrem de personalizat si se numeste “Terapie cu celule T-CAR”. Este un tip de imunoterapie a cancerului- sau o terapie care foloseste sistemul imunitar al corpului pentru a lua celulele canceroase.
“Intram intr-o noua frontiera in domeniul inovarii medicale, cu abilitatea de a reprograma propriile celule ale pacientului pentru a ataca un cancer mortal” a declarat Scott Gottlieb.

Din punctul meu de vedere, noul tratament propus este unul cu adevarat inovator pentru ca, sa ne aducem aminte,
pana acum terapia cu radiatii nu facea decat sa distruga sistemul imunitar al pacientului. In mod evident chimioterapia nu era  si nu este o solutie. Noua abordare deschide o noua cale. Un in care organismul uman este ajutat sa lupte cu boala.

Tehnologii noi, cum ar fi gena si terapiile celulare, au potentialul de a transforma medicina si de a crea un punct
de inflexiune in capacitatea noastra de a trata si chiar de a vindeca multe afectiuni netratabile.

Evident va intrebati de ce scriu despre acest nou tip de tratament pe un blog eminamente bursier? Pentru ca intotdeauna asemenea stiri genereaza emulatie in piata si aceasta reactioneaza imediat.
Noul tratament este dezvoltat de cei de la KITE Pharma (KITE).  Firma este listata la bursa aemericana si asa cum vedeti, mai jos avem graficul celor de la Kite, grafic zilnic.
La apartia stirii, pretul a realizat un Gap urias semn ca piata are incredere in potentialul acestei firme farmaceutice.

 

Sa revenim la noul tratament.
-Tratamentul nu va fi ieftin. Indraznesc sa spun ca va fi “nesimtit de scump” peste 300.000$
-Fabricarea medicamentului este extrem de dificila, pentru ca este unul personalizat, deci va trebui ca sa fie prelevate
celule de la pacientul in cauza. Acele celule vor fi reprogramate apoi introduse din nou in corpul pacientului.
-Tratamentul este riscant. In luna mai, Kite Pharma a dat publicitatii faptul ca o persoana a decedat in timpul
unui studiu clinic, pentru terpia CAR-T. Persona a facut edem cerebral (mai pe romaneste…a acumulat lichid excesiv in creier). In luna iulie 2016, o alta companie, care studia CAR-T, Juno Therapeutics, a declarat ca patru persoane au murit in timpul studiilor clinice.