Trendul si structurile de pret

“Trendul este prietenul comerciantului pe pietele bursiere”. Unii  spun ca, acesta, probabil este singurul prieten din piata. Eu cred ca, in afara trendului, mai avem un mare prieten pe care putem baza, daca suntem traderi bine instruiti: “Structurile de pret”.

Despre trend si modalitatile de determinare si urmarire a lui am scris de foarte multe ori pe acest blog. Charles Dow, parintele analizei tehnice moderne, este cu siguranta primul tehnician semnificativ care vorbeste despre importnta trendului in analiza si tranzactionarea pietelor de capital.

 

Daca doriti sa recititi trei materiale ample despre viata si opera lui Charles Dow:

CHARLES DOW- O LEGENDA A PIETELOR FINANCIARE (PARTEA I) 
CHARLES DOW- O LEGENDA A PIETELOR FINANCIARE (PARTEA II) 
CHARLES DOW- O LEGENDA A PIETELOR FINANCIARE (III) 

Dupa cum stim, trendul consta in fapt, in doua tipuri de miscari ale pretului:

-miscare impulsiva (cea care da directia trendului)
-miscare corectiva ( miscare impotriva tendintei trendului)

Miscarile impulsive: sunt miscari puternice, determinate, cu candele de talie medie si mare, ce se consuma intr-o perioada scurta de timp.

Miscarile corective: sunt la randul lor miscari de indecizie, cu candele de talie medie si mica, care se consuma intr-o perioada lunga de timp.

La fel de cunoscut este faptul ca, pretul se gaseste in miscare impulsiva aproximativ 30-40 % din timp, dar isi petrece 60-70% din  timp configurand structuri corective.

In imaginea de mai sus am ilustrat un model teoretic in care avem o miscare de impuls, puternica, determinata dar cu un timp scurt de desfasurare, urmata de o structura corectiva (un zig zag ABC) ce se configureaza intr-o perioada de timp (T2) mult mai lunga de timp in comparatie cu miscarea impulsiva. Evident, discutam de un model teoretic.

Sa luam si un exemplu concret, din piata reala, pentru a vizualiza mai usor acest aspect. Perechea EUR/GBP a finalizat o miscare impulsiva si dupa cum putem sa vedem acum se afla intr-o structura corectiva.

Putem sa observam ca miscarea de impuls  a valului A (vom vedea ceva mai tarziu) a durat 52 de zile in timp ce miscarea corectiva a valului B dureaza deja de 138 de zile.

Sa privim urmatorul grafic, tot zilnic, pentru a intelege mai bine structura corectiva si … evident, pentru a incerca sa definim care este cel mai probabil scenariu de evolutie a pretului, pentru moneda europeana in raport cu lira sterlina.

La o prima vedere observam ca in fapt, este foarte probabil ca evolutia EUR/GBP sa fie relativ similara modelului nostru teoretic, prezentat anterior.

Euro  s-a depreciat accelerat, pe unghiul 1/4, realizand valul A. Ulterior a realizat un raliu in care a testat pentru prima data unghiul 1/1, unde a inchis valul a din structura abc a valului b si… in acest moment ne gasim in zona de rezistenta dinamica a unghiurilor  4/1-3/1 unde consideram ca se va finaliza valul c din B.

Scenariul nostru de tranzactionare este :SHORT.

Consideram ca raliul ascendent este pe final. Vom astepta finalizarea acestei miscari si ne vom pregati pentru short cu un prim target pe zona fostei minime a valului A.

In loc de concluzie:

In piata avem doar doua tipuri de miscare a pretului.

Pretul petrece cel mai mult timp in miscarile corective.

Daca doriti sa studiati in detaliu structurile de pret si modalitatile practice de tranzactionare a lor puteti sa va inscrieti acum la cursul “Tehnica practica de tranzactionare a structurilor de pret”.