Timp contra bani?

Timp contra bani? Iata o intrebare simpla la care vom incerca sa raspundem pana la finalul acestui articol.

Unul dintre cei mai cunoscuti investitori pe pietele de capital este Warren Buffett. De-a lungul timpului, in perioade extrem de dificile pentru piata, oracolul din Omaha, cum mai este supranumit, si-a dovedit abilitatile de trader, realizand o avere considerabila.

Warren Buffet controleaza gigantul financiar “Berkshire Hathaway”, o companie care in luna septembrie, anul prcedent, avea in balanta de cash, 85 de miliarde de dolari, conform Bloomberg. Cu peste 13 miliarde de dolari mai mult cash decat la finalul lunii iunie a anului 2016.

Multe dintre afirmatiile lui Buffett, despre piata si investitii, au devenit, de-a lungul timpului, adevarate perle de intelepciune. Analiza acestor afirmatii ne permite sa intelegem, in profunzime, algoritmul de gandire al unui dintre cei mai de succes investitori contemporani. Sa luam un exemplu si sa incercam sa-i deslusim intelesurile ascunse.

Dictonul sintetizeaza extrem de profund o realitate ce nu poate fi contestata. Dar cine sunt saracii la care se refera in fapt Buffett? Sunt cei fara nici un mijloc de trai? Cu siguranta nu. Saracii la care Buffet se refera sunt cei din  clasa de mijloc, chiar partea inferioara a clasei superioare, adica cei care ofera timp din viata lor contra contra unei remuneratii (angajatii).
In mod evident, angajatii nu ofera doar timp din viata lor ci si cunoastere, talent si chiar o parte din libertatea lor. De ce fac acest lucru? Raspunsul este simplu: pentru bani, pentru asa zisa sursa de existenta.  Realitatea de fapt este una foarte trista pentru ca, din punctul meu de vedere, angajatii isi vand libertatea, visele, speranta pentru o existenta liniara, fara contur si personalitate reala. Orice angajat accepta ca pentru 30/50/100 sau 1000 de dolari pe ora sa renunte la libertatea.
Oricat de bine vei fi platit pe ora de munca, intotdeauna te vei lovi de o limita. O limita pe care nu tu o decizi ci altcineva.
La pol opus se gasesc cei care cumpara timp. Investitorii in fapt nu cumpara doar timp ci si inteligenta, creativitate, forta, determinare. Orice bun investitor va cauta sa faca o afacere cat mai buna si pentru aceasta va negocia la “sange” pretul oferit angajatului.
Atunci cand investiti bani, va puteti bucura de timpul liber si puteti sa va multiplicati banii fara a avea un sef, fara un program fix, fara limite pentru viata voastra. Cei care au bani, au in fapt o uriasa oportunitate de crestere. De ce? Pentru ca practic isi multiplica timpul, forta,inteligenta, creativitatea etc.
Daca vom urmari dinamica averii lui Warren Buffett vom intelege ca acesta a acumulat o avere enorma pentru ca el a ales sa-si investeasca banii nu doar timpul sau.

In loc de orice concluzie:

Putem sa spunem ca marii investitori nu investesc in actiunea x sau y ci in timpul, inteligenta,creativitatea angajatilor de la firma x sau y. A deveni trader profesionist inseamna sa inveti sa-ti investesti banii si sa-ti castigi libertatea.