Sase banci majore lanseaza propria criptomoneda

Sase dintre cele mai mari bănci din lume au decis că cea mai bună modalitate de a profita de tehnologia digitală descentralizată și distribuită este prin parteneriatul pe propria lor criptomoneda.

Continuam si azi seria materialelor despre monedele digitale. In materialul de ieri spuneam ca volumele foarte mari de tranzactionare a unor monede digitale ne arata in mod clar, fara nici un fel de echivoc ca bancile sunt de foarte mult timp intrate in joc. Mai mult de atat bancile urmaresc si dezvolta propria lor criptomoneda folosind pentru distributie sistemul blockchain. Subiectul nu este nou pentru cititorii nostri pentru ca l-am mai abordat in materiale trecute. Pe 26 iunie am publicat materialul “Blockchain binefacere sau drumul catre dezastru” pe care il puteti reciti aici.

Nu voi relua aici in detaliu ce este “blockchain” penru ca am prezentat mai multe date in materialele anterioare. Voi spune doar ca  blockchain este o tehnologie care permite tranzactii rapide, securizate si descentralizate. Intr-un anume fel, blockchain este astazi pentru lumea financiara cam ce era internetul acum aproximativ douazeci de ani.

Folosesc aceasta comparatie pentru a va incita sa studiati cu mai mare interes domeniul. Nimeni nu-si inchipuia acum douazeci de ani ce schimbari majore in domeniul social, informational, economic si politic va genera internetul si iata ca acum nu mai putem sa ne gandim la societatea in care traim fara internet. Totul este legat de si in retea.

Bancile sunt fara indoiala in avanposturile noilor tehnologii.  In acest context sa amintim ca recent Banca Angliei anunta ca studiaza foarte atent posibilitatea introducerii unei criptomonede RSCoin. Evident, Banca Angliei isi dorea acest lucru pentru ca isi dorea propria criptomoneda, asupra careia sa aiba control integral si …nu in ultimul rand sa poata sa elimine din ecuatie bancile comerciale. Altfel spus toti clientii pot sa-si deconteze tranzactiile direct cu bancile centrale. Subiectul este mai mult decat interesant. In primul rand ne sugereaza ce schimbari majore pot sa apara pe lantul structurilor financiare daca aceste tehnologii blockchain vor fi introduse.

Relativ recent am scris pe acest blog ca Banca Centrala a Rusiei va permite bancilor sa foloseasca tehnologiile “blockchain” pentru tranzactiile interbancare. Mai mult, in 2018 Depozitarul Central de la Moscova vrea sa introduca un sistem de vot electronic bazat pe tehnologia blockchain.

La inceputul acestui an, Banca Centrala a Australiei a facut o simulare de tranzactionare intre cele mai importante banci. La simulare au participat zece dintre cele mai mari banci ale lumii.

Banca Centrala Europeana la randul sau, declara prin intermediul unui membru din board-ul executiv ca studiaza si testeaza “Distributed Ledger Technology”(denumirea  pentru blockchain).

Cei de la Federal Reserve se declarau la randul lor extrem de optimisti in privinta tehnologiei “blockchain” si considerau ca aceasta va aduce o schimbare profunda in sistemul financiar, similara celei din anii ’70.

Securitatea este unul dintre aspectele cele mai critice ale activității bancare și financiare. Nu numai că băncile trebuie să păstreze banii în siguranță, ci și să păstreze în siguranță înregistrările tranzacțiilor, toate acestea fără a încetini procesul de verificare.

Acesta este motivul pentru care băncile și alte instituții financiare s-au uitat bine la blockchain , o tehnologie digitală de distributie descentralizată , creată mai întâi pentru a susține criptomoneda bitcoin. Acum, șase dintre aceste bănci au decis că cel mai bun mod de a profita de noile tehnologii este să coopereze pentru crearea propriei lor criptomonede .

Moneda digitală, pe care o numesc “moneda de decontare a utilităților”, a fost dezvoltată în 2015 de catre firma de servicii UBS și are scopul de a permite compensarea și decontarea tranzacțiilor la nivel mondial . Cele șase noi bănci – Barclays, Credit Suisse, Banca Comercială Imperială Canadiană, HSBC, MUFG și State Street – se alătură UBS, BNY Mellon și  alții deja implicați în proiect.

Noua criptomoneda este proiectat sa apara la finalul anului 2018.