O profetie devenita realitate

Milton Friedman, laureat al premiului Nobel pentru economie,facea  la finele anului 2009 o declaratie  socanta pentru foarte multi. Cunoscutul economist declara unui canal de televiziune ca foarte curand va aparea o moneda electronica care va revolutiona intreaga lume economica.

Milton Friedman spunea:

“Singurul lucru care lipseste, dar care in curand va fi dezvoltat, este un sistem de e-cash sigur, o metoda prin care poti cumpara de pe internet, poti transfera fonduri de la A catre B, fara ca A sa stie de B sau B sa stie de A. Acest lucru se va dezvolta pe internet”.

Va suna cunoscut? Profetia sa a devenit deja realitate. Criptomonedele sunt astazi parte a noului sistem financiar mondial. Sume uriase de bani se muta acum din punctul A in punctul B fara ca nimeni sa nu poata sa stie, cine este A si cine este B. Marile state ale lumii au inceput sa legifereze folosirea acestor monede virtuale.

Milton Friedman  s-a nascut in 1912 in Brooklyn, New York si a murit pe 16 noiembrie 2006, cu doar trei ani inainte ca profetia sa sa devina realitate palpabila si de necontestat. A fost profesor de economie la Universitatea Chicago. In anul 1976 a primit premiul Nobel pentru economie si este considerat reprezentantul principal al scolii economice de la Chicago, promotoarea unei economii de dreapta, economie bazata pe piata libera.

Milton Friedman a adus nenumărate contribuții la dezvoltarea microeconomiei si macroeconomiei precum și la dezvoltarea teoriile cu privire la economia de piata și la minimalizarea rolului statului în coordonarea economiei. Întreaga sa actvitate a fost cel mai bine descrisă chiar de Milton Friedman în persoană prin următoarele cuvinte.

„Aș vrea ca lumea să își amintească de mine ca de un prieten al libertății. Dacă analizezi istoria, vezi că, oriunde există creștere economică și unde capitalismul înflorește, oamenii trăiesc mai mult și mai bine”

Predictia sa, extrem de corecta, privind aparitia criptomonedelor sau a ceea ce el numea conceptul de e-cash, este acum realitate.

Cu totii urmarim acum fenomenul “bitcoin”. Bitcoin-ul este o moneda virtuala, care reprezinta o alternativa la banii fizici. Bitcoin-ul nu exista in plan fizic. Nu-i putem strange in teancuri sau fasicuri. Nu-i putem depozita sub salteaua de acasa dar putem sa vindem si sa cumparam practic orice, intr-o clipa, din orice colt de lume. Bitcoin este moneda care nu poate sa fie controlata de catre banci si nu suporta taxe. Aceste caracteristici cu totul speciale, unice, pe care monedele fizice nu le au, fac atat de atractiva acum aceasta moneda electronica, despre care Milton Friedman ne vorbea acum aproape 20 de ani. Freedman nu a trait sa-si vada profetia implinita dar predictia sa acum este confirmata pe deplin prin aparitia criptomonedelor de tot felul.
Bitcoin-ul a aparut in anul 2009, cand un personaj fictiv, cunoscut sub numele de Nakamoto a minat primul bitcoin. Termenul de minare, este oarecum impropriu si desemneaza activitatea oricarui om care isi foloseste capacitatea electonica de calcul, pentru rezolvarea unor ecuatii matematice. Nakamoto, nu a fost vazut niciodata si nimeni nu stie daca acesta este o persona, o institutie, o grupare. Ce se stie este ca Nakamoto este cel care a pus bazele sistemului de creare de bitcoin si de schimb a acestora. In baza sistemului creat de Nakamoto, orice om poate sa rezolve cu ajutorul computerului o anumita  ecuatie matematica. Atunci cand rezolvi o asemenea ecuatie matematica, sistemul  elibereaza 25 de bitcoin. Cel care  rezolva ecuatia primeste jumatate din suma iar cealalta jumatate se imparte in baza unui algoritm celorlalti oameni care mineresc in acelasi timp. Dupa fiecare ecuatie rezolvata, sistemul genereaza si emite o noua ecuatie.
La inceputul anilor 2009, era foarte simplu sa gasesti solutiile la ecuatiile emise, chiar si cu ajutorul laptop-ului personal. In timp insa, aceste ecuatii au devenit mult mai complexe si acum practic ai nevoie de sisteme de minare mult mai performante. In lume acum sunt mii de fabrici de minerit bitcoin care dispun de instrumente computerizate special construite pentru aceasta activitate.

De la primele tranzacții din 2009, Bitcoin a avut o evoluție relativ stabilă până în 2011, cursul de schimb în raport cu dolarul american crescând de la 0,30$ pentru un Bitcoin(BTC), până la aproximativ 17$. La începutul anului 2011, o serie de probleme ale entităților care efectuau tranzacții în dolari au condus la scăderea rapidă a cursului la valoarea de 5$/BTC. Anii 2011 și 2012 au fost perioade de consolidare, cursul variind destul de puțin și ajungând la aproximativ 14$/BTC.

În 2013, prețul unui Bitcoin a explodat de la 14$/BTC în ianuarie la  peste 1000 dolari în perioada noiembrie – decembrie 2013. Un rol important în această ascensiune l-a avut criza economică din Cipru care a condus la blocarea conturilor deponenților din mai multe bănci. Un alt factor de creștere a fost reprezentat de investițiile masive în infrastructură și implicarea unor investitori de pe Wall Street, rintre cei mai celebrii find gemenii Winklevoss. Dacă până în 2013 rețeaua Bitcoin era dominată de mici „producători” de monedă, implicarea unor companii și investitori a dus procesul de „minerit” în aria profesională, echipamente din ce în ce mai puternice fiind conectate la rețea.

Creșterea spectaculoasă a cursului de schimb în raport cu dolarul a atras atenția autorităților, în multe state moneda Bitcoin nefiind recunoscută drept mijloc legal de plată. În luna decembrie, anunțul Băncii Centrale a Chinei privind interzicerea tranzacțiilor în Bitcoin a marcat începutul declinului Bitcoin. Cursul de schimb a scăzut constant și a ajuns în câteva luni între 550 și 650$/BTC. La sfârșitul lunii martie 2014, guvernul chinez a interzis băncilor și procesatorilor de plăți să mai tranzacționeze Bitcoin, prețul în raport cu dolarul american scăzând până la aproximativ 400 USD/BTC.

Astazi, cand scriem acest material, moneda bitcoin valoreaza 4400 de dolari americani dupa ce a realizat un top la 4900 de dolari pe data de 2.09.2017.