Inteligenta artificiala va reduce cu 30% locurile de munca din banci


Vikram Pandit este probabil, cunoscut de voi din perioada cand a condus Citigroup Inc, in perioada crizei financiare. Recent acesta a declarat ca evolutia noilor tehnologii ar putea sa conduca la disparitia a aproximativ 30% dintre  posturile bancare.

Pe acest blog am mai scris despre Inteligenta Artificiala (AI) si robotica, despre posibilitatea ca aceste noi
tehnologii sa duca la ocuparea functiilor de back office. Intr-un interviu pe care Vikram Pandit, acum in varsta de 60 de ani, l-a acordat jurnalistei Haslinda Amin de la Bloomberg Television din Singapore acesta a spus:

“Tot ce se intampla cu inteligenta artificiala, robotica si limbajul natural- fac procesele de lucru mai usoare”.

Cele mai mari companii de pe Wall Street folosesc deja aceste tehnologii, inclusiv masini de invatare si cloud computing, ce-si automatizeaza operatiunile, fortand multi angajati sa se adapteze sau sa-si gaseasca pozitii noi. Directorul executiv de la Bank of America Corp., Tom Montag, a declarat, in luna iunie, ca

“firma va continua sa reduca costurile prin gasirea mai multor metode de inlocuire a tehnologiilor vechi”.

Prognoza lui Pandit, cu privire la pierderile locurilor de munca din domeniul bancar, este in concordanta cu cea facuta de cei de la Citigroup anul trecut, dar calendarul predictionat de acesta este mai agresiv. Intr-un raport prezentat in luna  martie 2016, creditorul a estimat o reducere de 30% intre 2015 si 2025, in principal din cauza (sau datorita…depinde de unghiul din care privim lucrurile) automatizarii din domeniul bancar. Aceasta ar face ca locurile de munca, cu norma intreaga, sa scada cu  aproximativ 770.000 in SUA si aproximativ 1 milion in Europa.

CEO-ul JP Morgan Chase& Co, Jamie Dimon, a avertizat, in luna iunie, ca nu va reactiona prea mult la impactul tehnologiei asupra locurilor de munca. El a prezis ca numarul anagajatilor la JP Morgan va continua sa creasca pentru ca, firma va angaja  mai multi lucratori in domeniul tehnologiilor novatoare.

“Industria bancara devine extrem de competitiva” a mai spus Pandit, adaugand ca prevede aparitia “furnizorilor specializati”, precum si consolidarea in industrie.

“Vad o lume bancara care va trece de la institutiile financiare mari la una care este putin mai descentralizata”.

Dupa ce Vikram Pandit a parasit Citigroup, acesta a investit in start-up-uri financiare nebancare, cum ar fi CommonBond INc si firma de capitaluri Point Digital Finance Inc. Anul trecut Pandit a infiintat Orogeon, la New York, firma de investitii in serviciile financiare mature.

  • gannmasterforex

    Nu este departe ziua cand la banca vom interactiona doar cu robotii. Nici functionarii de azi nu sunt total …umani. Par robotizati, lobotomizati sau alti ati…