Instrumentele Gann: Patratul lui 9 (part 1)

 

Cei care l-au studiat pe Gann, chiar si pentru foarte putin timp, au observat ca acesta nu a spus niciodata, cu subiect si predicat, instrumentele pe care le folosea in tranzactiile sale. Gann a prezentat la modul general metode de analiza a pietei. Ideea de fapt nu era sa isi invete studentii metoda in sine ci sa le arate acestora modelul sau general de gandire. Studentii trebuiau sa isi  insuseasca o metoda de gandire, o modalitate noua de abordare a pietelor si singuri sa aprofundeze  si sa descopere cum sa foloseasca instrumentele.

Veti intalni foarte multi experti care va vor recita textele si datele graficelor lui Gann dar foarte putini dintre ei stiu sa aplice profitabil invataturile acestuia. De ce? Pentru ca tehnicile Gann trebuiesc invatate nu in litera lor ci in spiritul lor si pentru a reusi acest lucru trebuie sa-ti schimbi modul de gandire. Nu este necesar sa memorezi, asemeni acelor experti, datele exemplelor  din cartile lui Gann. Este important sa incerci sa-i intelegi modul de gandire.

Sunt convins ca toti citorii acestui blog au auzit de “Patratul lui 9”. De-a lungul timpului am mai scris
pe acest subiect.

Puteti sa cititi articolul “Patratul lui 9” aici
Stim deasemeni ca “Unghiurile Gann” si “Patratul lui 9” sunt cele mai cunoscute instrumente si tehnici de analiza Gann. Despre unghiurile Gann, deasemeni am scris si exemplificat in nenumarate randuri pe acest blog. Va recomand sa  cititi:

“Cum folosim unghiurile Gann” 

“Tehnica de scalping pe unghiurile Gann”

 

Cei care nu sunt familiarizati cu aceste tehnici vor gasi cu siguranta cateva date clare in articolele de mai
sus.
In principiu, “Patratul lui 9” este un instrument descoperit de Gann in calatoriile sale in Egipt. Dupa cum se poate
vedea in imaginea de mai jos “Patratul lui 9” incepe de la numarul 1, aflat in centru, dupa care numerele sunt asezate
in spirala, pe nivele sau pe etaje daca privim patratul, in spatiu, asemeni unei piramide de numere.

Acest instrument de analiza, extrem de simplu, dar si deosebit de puternic, a fost studiat in amanunt de foarte multi traderi si tehnicieni. Daca o sa dati o simpla cautare pe “Google” o sa gasiti foarte multe materiale. Din pacate, foarte putine dintre ele va vor invata cum sa folositi efectiv acest instrument, pentru a va stabili nivelele de rezistenta sau suport, timp sau pret, sau cum sa va stabiliti targeturile cu ajutorul acestui instrument.

La o simpla cautare o sa gasiti probabil, nu doar “Patratul lui 9” ci si “Hexagonul numerelor” sau “Patratul lui 12”,“Patratul lui 19” etc.
In principiu toate aceste instrumente sunt acelasi lucru. Modul de aplicare este similar. Toate aceste instrumente in fapt sunt modalitati generale in care Gann si-a promovat ideile de analiza si calcul. Gann practic a gasit un model
foarte puternic de “sincronizare”, bazat pe numerologie vizuala. Gann nu a facut decat sa prezinte ideea dar este datoria fiecarui student in parte sa cerceteze si sa descopere modul de aplicare. Daca citim cartile lui Gann vom descoperi elementele exterioare tehnicilor dar “interiorul” acestora va trebui sa-l descifram singuri. Nu uitati ca Gann a fost mason, si o astfel de modalitate de “prezentare” a lucrurilor ii era familiara.

Sa revenim la “Patratul lui 9”. Mai intai sa raspundem la o intrebare simpla: De ce 9?

De ce 9 si 4 sau 6 sau mai stiu eu ce… ? Pentru ca “9” reprezinta un ciclu complet. Nu exista o cifra mai mare decat “9” in numerologie. 10, conform numerologiei, reincepe ciclul, ducand totul la 1 si astfel incepem un ciclu nou. Altfel spus, “9” este o cifra foarte puternica care guverneaza ciclurile.
In al doilea rand “9” are cateva proprietati matematice foarte interesante, care il marcheaza drept un numar magic.
De exemplu, adaugarea la numarul 9 a oricarui al numar, daca vom reduce numerologic la o singura cifra, ne va rezulta aceeasi cifra de la care am plecat.

2+9=11=1+1=2
3+9=12=1+2=3
4=9=13=1+3=4
etc.

Daca in loc sa adunam la 9 vom alege sa inmultim vom vedea ca fiecare produs, redus numerologic la o cifra ne va da tot 9
1×9=9
2×9=18=1+8=9
3×9=27=2+7=9
4×9=36=3+6=9
etc.

Daca in loc sa adunam sau sa inmultim vom alege sa impartim vom obtine deasemeni niste rezultate interesante.
1/9=0.11111111
2/9=0.22222222
3/9=0.33333333
4/9=0.44444444

In fapt observam ca exista cateva trucuri matematice pe care le puteti folosi dar aceste “trucuri” ne arata
in egala masura ca numarul 9 are ceva special. Din acest motiv Gann a considerat cifra 9 alaturi de 12, ca
fiind un “numar maestru”

Finalizam aici prima parte a materialului pentru a nu transforma articolul intr-o veritabila forsite saga. Vom continua prezentarea in zilele urmatoare.
Daca doriti sa fiti informati in momentul cand vor fi publicate si urmatoarele materiale, abonati-va pe pagina
noastra de Facebook, Tweeter, Pinterest sau Google+.