INSTRUMENTELE GANN: PATRATUL LUI 9 (PART 2)

William Delbert Gann a fost un inovator in tehnicile de analiza. El si-a cautat drumul propriu in activitatea de tranzactionare. A dorit sa inteleaga resorturile intime ce stau in spatele  miscarii preturilor pe pietele de capital. Mintea sa deschisa i-a permis sa nu respinga nimic de facto. A explorat si cautat conexiuni in zone nebanuite pana la el.

La inceputul carierei sale, Gann si-a luat un concediu de studii de trei ani pentru a merge in Regatul Unit, unde a studiat istoricul preturilor pe piata de vanzare a graului. Gann avea nevoie de date statistice, pe o perioada cat mai lunga pentru a putea avea o imagine de ansamblu a evolutiei tendintelor.
In timpul studiilor sale meticuloase, a dezvoltat cateva tehnici foarte puternice si inovatoare, printre care si “Patratul lui 9”.
In materialul precedent va prezentam cateva notiuni introductive despre “Patratul lui 9”. Puteti sa
cititi acest material aici, dar puteti sa cititi si un alt material despre acelasi subiect, aici.

“Patratul lui 9” este un instrument de analiza extrem de puternic. Multi teoreticieni si analisti ai pietelor de capital, considera ca acest instrument de analiza este singurul care poate genera date specifice despre viitor, (cum ar fi date despre schimbari majore de directie sau tendinta).
Evident sunt si foarte multi care considera ca acest lucru este doar o iluzie. Dar daca?
Acest dar daca… a fost suficient ca sa provoace pe multi comercianti sa studieze asiduu aceasta tehnica.
Cum poate cineva să știe direcția viitoare de tranzacționare sau prețul unei piețe?
Gann a deținut un record de tranzacționare, care nu a fost egalat mult timp. În fața unui inspector de piata, a transformat 130 de dolari în 12.000 de dolari în mai puțin de o lună. Din nou, în prezența unui martor independent, el a făcut 286 tranzactii, 264 câștigătore și 22 in pierdere.
Gann și-a păstrat cu strictețe secretele în timpul vieții, dar aproape sigur că “Patratul lui 9” era esențial în metodele sale de tranzacționare.
“Patratul lui 9”, asa cum am mai spus pe acest blog, nu a fost un instrument creat de Gann. Unii istorici ai pietei de capital considera ca Gann a descoperit “Patratul lui 9” in calatoria sa in Egipt. Altii considera ca acesta l-a găsit inscripționat într-un templu din India. Acest aspect este mai putin important. Ce este cu adevarat relevant este ca W.D.Gann a fost primul comerciant pe pietele de capital care a sesizat importanta acestui instrument si l-a introdus in panoplia instrumentelor  traderilor profesionisti.
De fiecare data cand vorbim despre o tehnica de analiza incercam sa-l prezentam cu un exemplu concret din piata reala. Facem acelasi lucru si astazi, prezentandu-va cateva date, oferite de “Patratul lui 9” pe graficul indicelui
americn Dow Jones. Intr-o scurta postare, ieri pe pagina noastra de Facebook, semnalam ca indicele a ajuns pe zona de rezistenta psihologica majora de la 22.000.

Dupa cum puteti sa vedeti , graficul de mai sus este unul zilnic. Am marcat in grafic nivelul de 22.000 unde se gaseste pretul in acest moment si deasemeni am marcat si nivelul de 15.000, zona unde pretul a testat ultimul suport major. Tot in grafic mai vedem ca am numarat zilele ce s-au scurs din ultimul suport pana cand pretul a ajuns la nivelul de 22.000. Puteti sa observati ca au trecut 559 de zile. Toate aceste date sunt importante si le vom intele si mai bine semnificatia daca vom deschide “Patratul lui 9”.

Daca ne uitam in “Patratul lui 9” vedem ca 15 , se gaseste amplasat pe “Crucea Fixa” a instrumentului de calcul. Mai observam ca nivelul cheie de rezistenta, amplasat la 180 de grade, pe “Crucea Fixa” este 23. Nivelul actual este 22.

Daca vom trasa o dreapta din 22 prin centrul patratului vom vedea ca pe aceasta avem numarul 559, exact numarul de zile care au trecut din momentul in care pretul se gasea pe nivelul de suport de la 15.000.

Evident vor exista si “carcotasi” care vor spune de ce am trasat dreapta asa? Chiar este 559 relevant sau este un numar scos din joben de dragul unei pseudo demonstratii. Sa ne uitam insa si la imaginea de mai jos si sunt convins ca lucrurile vor fi si mai clare.

Daca vom trasa un patrat pe “Crucea Fixa” vom vedea ca numarul “559” se gaseste exact pe latura de sus a patratului. In materialul de ieri spuneam ca numarul 10 este in fapt un nou inceput de ciclu in timp ce 9 este un ciclu finalizat.Numerologic 559 este extrem de interesant. De ce? Pentru ca:

559= 5+5= 10 =1+0=1 (inceput de ciclu) +9 (ciclu finalizat)

1+9=10=1+0=1 inceput de ciclu

Acum cred ca vedem mult mai bine de ce era relevant 559 pentru noi. Mai vedem de ce era important nivelul de 22.000 (chiar daca 22 nu se gasea pe “Crucea Fixa”.