Directorul general al FMI nu exclude o altă criză financiară

Directorul

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a afirmat că nu ar exclude izbucnirea unei alte crize financiare, afirmând că recentele declarații ale președintelui Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, ar putea fi premature, transmite CNBC.

 

“Într-o zi ar putea fi o altă criză”, a declarat marți Lagarde pentru CNBC, în marja unei conferințe organizată de FMI și Banca Centrală a Croației, la Dubrovnik.

Declaratia aceasta face parte din categoria ” Intr-o zi ar putea sa ploua”.  Declarațiile lui Lagarde vin după ce Yellen a afirmat că nu se așteaptă să vadă pe durata vieții ei o altă criză financiară. O alta “trista” a lumii finnciare ce ne insulta inteligenta.

“Intenționez să am o viață îndelungată, și sper că și Yellen, deci nu aș paria în mod absolut pe asta, deoarece există procese ciclice pe care le-am văzut în ultimul deceniu și nu aș exclude asta”, a apreciat Lagarde.

Sunt convins ca va aduceti aminte declaratia presedintei FED, pentru ca le-am publicat si noi pe blog. Evident, la vremea respectiva publicam stirea, constient fiind ca madam Yellen lanseaza un fonfleu menit sa linisteasca multimea. In realitate, cel mai probabil criza este undeva dupa colt. Din ce in ce mai multi analisti vad semele distinctive ale viitoarei crize financiare. Unii nu se sfiesc sa afirme ca viitoarea criza va fi cu mult mai mare decat cea din 2008.

Declaratia de marti a doameni Lagarde este una de bun simt dar in egala masura nu spune nimic nou. In fapt declaratia este la randul sau un fonfleu fara valoare. Da! Criza este intr-adevar un feneomen economic…ciclic. Orice student in anul I la finante cunoaste acest lucru. Ciclicitatea crizelor financiare nu am “vazut-o doar in ultimul deceniu” dupa cum spune doamna Lagarde. Ciclurile financiare sunt studiate de sute de ani. Pe blogul nostru sunt mai multe materiale care prezinta ciclurile financiare, modalitati si tehnici de determinare a lor.

Chiar daca declaratia lui Lagarde face parte din categoria “non stire” trebuie sa remarcam faptul ca o asemenea declaratie atrage atentia asupra fenomenului si  că “miniștrii de Finanțe și autoritățile ar trebui să acționeze cu prudență, pregătindu-se pentru astfel de evenimente”.