De ce marile banci ataca Bitcoin?


De ce marile banci ataca Bitcoin? Intrebarea aceasta este pe buzele tuturor in aceste zile. In urma cu foarte putin timp, pe vremea cand Bitcoin se simtea bine in zona lui 5000 de dolari, am scris pe acest blog mai multe materiale despre criptomonede.

SASE BANCI MAJORE LANSEAZA PROPRIA CRIPTOMONEDA 
CRIPTOMONEDELE S-AU DEPRECIAT 20% IN ULTIMELE 48 DE ORE 
BITCOIN S-A DIVIZAT 
“BLOCKCHAIN” BINEFACERE SAU DRUMUL CATRE DEZASTRU?

Evident lista articolelor, pe care le-am scris pe aceasta tema, ar putea sa continue. La fel de bine, ati putea sa va intrebati de ce am insistat pe acest subiect. Adevarul este ca acesta a fost pariul meu major de tranzactionare din ultimul an. Am urmarit si asteptat foarte atent aprecierea rapida a BTC si doream sa fiu acolo cand pretul va cadea. Potentialul de profit, pentru mine, era foarte  mare. As putea sa spun ca este probabil una dintre cele mai bune tranzactii pe care am realizat-o in ultimii trei ani. Dar nu despre aceasta tranzactie vreau sa scriu aici, acum.

De ce bancile sunt atat de decise sa atace Bitcoin?

Aceasta-i intrebarea! Bitcoin este o moneda extrem de cunoscuta. Ea are potentialul sa devina o moneda de schimb curenta. Pentru  majoritatea oamenilor, care s-au saturat sa plateasca taxe si dobanzi aiuritoare, pentru si pe banii lor, bancilor si statelor, Bitcoin este o oportunitate de “evadare”.

O moneda care se gaseste in afara controlului guvernelor si bancilor nu poate sa fie decat extrem de atractiva. Practic bancile vor sa distruga Bitcoin inainte de a fi ele insele distruse.

In materialul “SASE BANCI MAJORE LANSEAZA PROPRIA CRIPTOMONEDA” doream sa subliniez o abordare extrem de subtila si insiduasa. Bancile si-au data seama ca in fapt ca criptomonedele aduc beneficii enorme oamenilor si ca acestea nu pot sa dispara pur si simplu. Oamenii vor cauta aceste facilitati unice? Acum le cunosc. Stiu ca ele pot sa existe si nu vor renunta la ele, pur si simplu. Daca vrei ca sa le distrugi, oferi surogate in locul produselor originale. Nu vrei ca Bitcoin sa mai existe? Scoti propria criptomoneda care sa o inlocuiasca. Daca vreti este asemeni eternei  batalii dintre mancarea fast food si mancarea sanatoasa.
Bancile nu pot accepta sa fie scoase din joc. Criptomonedele elimina suprematia bancilor. Atat guvernele cat si bancile vor sa limiteze potentialul criptomonedelor de a deveni instrumente de circulatie financiara globala. Fiecare (guverne sau banci) vor sa faca acest lucru  in felul lor. Guvernele mari prin intensificarea reglementarilor privind ofertele initiale de monede (ICO) si prin inchiderea schimburilor de criptomonede. Exemplul de ultima ora a deciziei guvernului chinez care zdrobeste criptomonedele.

Marile banci, atacand criptomonedele. Exemplul de ultima ora, liderul JP Morgan Chase & Co, Jamie Dimon care a numit Bitcoin “o frauda” (despre acest aspect am scris pe pagina mea de facebook la momentul respectiv ) ce va genera o criza majora asemeni “nebuniei bulbilor de lalea”.

Daca vrem sa fim corecti, bancherii nu sunt singurii sceptici de serviciu in ceea ce priveste ascensiunea rapida a Bitcoin si a altor monede digitale. Dar de aici pana la a numi criptomonedele “o frauda” este drum lung.

In opinia mea atacul concertat al  bancherilor si guvernelor nu este intamplator.  Personal am serioase semne de intrebare legate de “buna credinta” a mesagerilor.

Jamie Dimon este reprezentantul bancii JP Morgan. Nu am  acum timp sa scriu o lista uriasa de exemple concrete din istoria acestei banci, in care au fraudat si spoliat natiuni intregi. Pentru mine acest lucru este ca si cum as vedea Diavolul predicand Biblia la scoala de catehism. Cautati in istoria marilor crize financiare si o sa vedeti ca niciodata din acestea nu a lipsit JP Morgan. Sa apari acum si sa vorbesti de criza “bulbilor de lalea” si de frauda este mai mult decat “gretos”.

Guvernul chinez pozeaza acum in aparatorul dreptatii si binelui public? Urmariti istoria drepturilor si libertatilor populatiei in aceasta tara si o sa aveti un raspuns clar si concludent.

Atacul concertat al bancilor si guvernelor asupra Bitcoin are un singur scop: criptomonedele nu trebuie sa devina monede populare. Daca guvernele si bancile vor pierde acest razboi, vor pierde controlul asupra populatiei. Cand Bitcoin sau alta criptomoneda (nelansata de banci sau guverne) vor deveni monede de uz curent   popoarelor, monedele nationale vor disparea.

Un ultim aspect pe care as dori sa-l abordez aici si acum. Toti privesc Bitcoin din perspectiva extraordinarei sale ascensiuni. Un bitcoin a ajuns sa valoreze 5000 de dolari. Din punctul meu de vedere acest aspect nu este un atuu a Bitcoin ci un handicap. O moneda nu poate deveni populara daca este “inaccesibila” marii mase de oameni.

Cand Bitcoin, sau alte criptomonede vor deveni echivalente (valoric) cu euro sau cu dolarul american, atunci, vor castiga razboiul popularitatii. Atat timp cat va continua sa se aprcieze aiuritor fata de monedele nationale vor fi folosite drept instrumente speculative. Razboiul bancilor si guvernelor cu criptomonedele se afla deabia la inceput.

Ieri Bitcoin s-a depreciat 16.68 % si a ajuns la 3.176 de dolari americani.
Bitcoin Cash a cazut chiar mai zdravan decat fratele mai mare, depreciindu-se 22.00%.

Recordul absolut al deprecierii unei criptomonede, ieri, a fost insa inregistrat de Dogecoin care s-a prabusit pur si simplu 37.29%.