Criptomonedele s-au depreciat 20% in ultimele 48 de ore

Dupa ce in ultimele luni monedele electronice sau, si mai precis spus, criptomonedele au cunoscut o  apreciere constanta, fara precedent, iata ca a sosit timpul ca acestea sa inregistreze pierderi de doua cifre in ultimele 48 de ore.

Fara indoiala ca am putea sa luam, rand pe rand, fiecare criptomoneda si sa le analizam pe grafice, ca sa vedem cat de serioase sunt deprecierile inregistrate, dar aceasta ne-ar lua  mult prea mult timp. Ne vom margini deci sa analizam deprecierile inregistrate de cele doua criptomonede principale, Bitcoin si Ethernum.
Bitcoin este fara indoiala criptomoneda cea mai tranzactionata. Ca sa intelegem mai bine raporturile de piata sa spunem ca Bitcoin are o capitalizare de piata de 86.714.545.005 dolari americani si volumul de tranzactionare din ultimele 24 de ore  a fost de 3.343.560.000 de dolari . Deprecierea inregistrata de Bitcoin in ultimele 24 de ore a fost de -10.81%.
Ethernum este a doua criptomoneda ca importanta, cu o capitalizare de piata de 26.214.319.116 dolari americani. Volumul de tranzactionare de ieri a Ethernum a fost de 2.093.300.000 dolari americani si s-a depreciat mult mai mult decat Bitcoin, pierderea inregistrata de Ethernum fiind de -17.55%.
Sunt convins ca pentru foarte multi dintre voi, criptomonedele sunt lucruri exotice. Cei mai multi probabil ati citit unele articole sau ati urmarit unele materiale pe net sau la televizor, dar nu cunoasteti foarte multe monede electronice. Poate este bine sa  le prezentam pe scurt, cu cateva date ca sa puteti sa le puteti compara ca nivel de capitalizare de piata, volum de tranzactionare. In acest mod puteti sa intelegeti mai bine fenomenul. Este usor sa intelegeti, analizand doar datele prezentate deja pentru Bitcoin si Ethernum, ca asemenea volume de capitalizare si tranzactionare nu sunt generate doar de persoane fizice. Volumele de tranzactionare atat de mari, ne arata in mod clar ca bancile, fondurile de investitii, marile corporatii au trecut de mult la tranzactionarea in criptomonede. Daca platile in criptomonede nu pot fi monitorizate de catre banci sau state, intelegeti ca  in fapt, acestea nu pot sa monitorizeze nici ce vand si ce cumpara marile corporatii? Dar acesta este un alt subiect demn de analiza care probabil va deveni obiectul unui alt material.
Despre Bitcoin Cash, noi am mai scris pe acest blog cu doar cateva luni in urma (puteti sa cititi aici).

Pentru aceia dintre voi care nu isi mai amintesc sa spunem pe scurt ca pe 1 august, moneda virtuală Bitcoin (BTC) a făcut pui. Simplu spus, din cauza unor neînţelegeri în comunitatea monedei descentralizate, pe baze tehnice care vizează anumite limitări ale codului original, un grup a creat propria versiune, numită Bitcoin Cash (BCH). Toţi utilizatorii de Bitcoin care aveau în portofelele virtuale BTC au descoperit, în urma descărcării unui nou soft, un număr egal de BCH.
Altfel spus Bitcoin Cash este fratiorul mai mic al Bitcoin si asta se vede si dupa capitalizarea de piata de …doar $7,828,504,205. Volumul de tranzactionare din ultimele 24 de ore a fost de $365,633,000 si deprecierea inregistrata in aceeasi perioada de -20.14%.
Ripple este o alta criptomoneda cu o capitalizare de piata de $7,528,123,165. Volumul de tranzactionare inregistrat ieri a fost de $283,879,000 si deprecierea inregistrata a fost de -12.36%.
Licoin, o capitalizare de piata de $3,248,535,564. Volum de tranzactionare $1,075,300,000 si depreciere in ultimele 24 de ore de 17.95%.
Nu vom prezenta acum si datele statistice inregistrate pe criptomonedele mai putin tranzactionate cum ar fi NEM, Dash, Monero, Ethernum Clasic, Iota, NEO, OmiseGo, BitConnect, Lisk, Qtum, Stratis,Waves, Scash, Tether, Bytecoin,  Stellar Lumens, BitShares, Eos, Steem, TenX, MaidSafeCoin, Hishare, Augur, Golem, MCAP, Komodo, Ark, Iconomi, Factom, Dogecoin, Metal, Basic Attenti, Siacoin…
Dupa cum vedeti sunt foarte multe criptomonede si va asigur ca nu le-am enumerat pe toate pentru ca mi-ar lua prea mult timp. Ce doream sa subliniez  este ca in mod cert, cand spunem e-cash, asa cum spunea MIlton Friedman (daca nu ati citit articolul puteti sa o faceti acum, aici) vorbim de un adevarat fenomen financiar.  Probabil pentru foarte multi dintre voi, cand spuneti criptomoneda va ganditi la Bitcoin. Trebuie sa intelegeti ca este gresit sau partial adevarat. Bitcoin este doar una dintre ele. Cea mai cunoscuta si cea mai tranzactionata. Cand spunem monede nu ne refrim numai la dolarul american, ne gandim si la yen si la lira sterlina, si sute de alte monede din lumea intreaga. In acelasi mod, cand vorbim de criptomonede trebuie sa avem o viziune mult mai larga si sa vedem diverisitatea lor. Evident daca dorim sa intelegem fenomenul ar trebui sa le studiem mai atent si sa cercetam datele statistice ale evolutiei lor de la aparitie si pana azi.

Dupa cum am vazut in putinele date prezentate mai sus, piata criptomonedelor in ansamblul sau a inregistrat, in ultimele 48 de ore, o depreciere de aproximativ 20%. Ca sa intelegeti si mai bine cat de mare este deprecierea inregistrata va voi spune doar ca piata a ajuns la 142 de miliarde de dolari , in scadere de la 180 de miliarde de dolari, plafon de tranzactionare in piata inregistrat sambata.
Trebuie insa sa punem lucrurile in context. Piata a inregistrat pierderi mari dar cu toate acestea, Bitcoin se gaseste in acest moment la un pret dublu fata de cel pe care il inregistra acum patru luni. Oricum trebuie sa fim foarte clari, investitiile in criptomonede nu sunt recomandate cardiacilor.