Ce trebuie sa stii despre “Criza care ne bate la usa”?


Ce trebuie sa stii despre “Criza care ne bate la usa”?

  • Oamenii uita repede.

  • Oamenii nu invata nimic din exemplele trecutului.

  • Tot ce este acum a mai fost si va mai fi. In fapt toata “Analiza tehnica se bazeaza pe acest adevar. Istoria se repeta”. Evident, nu va asteptati ca  istoria sa se repete unu la unu. Dar atunci cand o sa invatati sa cititi cauzele o sa reusiti sa stabiliti cand, unde si cum vor aparea efectele.

 

La inceputul acestei saptamani, analistul in strategii de credit de la Deutsche Bank a publicat un amplu raport despre criza care va veni. Argumentele sale sunt extraordinar de solide si pentru un trader care zilnic urmareste evolutia pietelor este vizibil faptul ca toate activele sunt supraevaluate, ca gradul de indatorare al tarilor este imens si ca moneda fiat este o frauda. Foarte multi analisti economici de pe Wall Street considera ca o noua criza economica este iminenta. Amânarea măsurilor economice promise de administraţia Trump cel mai probabil  va pune capăt ciclului de creştere economică din Statele Unite. Conjunctura mondiala nu este nici ea foarte favorabila. Multi specialisti in macro economie considera ca viitoarea criza, cel mai probabil va fi mult mai acuta decat cea din 2007-2009. Cred ca ar trebui sa acordam o atentie mult mai mare acestui subiect pentru ca atunci cand SUA stranuta, Romania face pneumonie instantaneu.

Ce este o criza economica?

Criza economică este o perioadă de declin economic, ce poate sa fie generata de o multitudine de cauze, ce pot fi de natura politica, economica, climatului etc. De exemplu criza economica din anii 1929-1933 a fost generata de o scadere dramatica a activitatii economice din intreaga lume Crizele economice au diferite faze:

  • Faza de Stagnare

  • Faza de Recesiune (insotita de inflatie)

In linii mari, termenul de criza economica poate sa fie atribuit in foarte multe situatii in care produsele financiare isi pierd brusc si semnificativ valoarea nominala.

Exista in piata un dicton extrem de plastic care subliniaza adevarul celor subliniate mai sus:

  • “Taurul urca pe scari iar ursul sare pe fereastra”

Multi economiști au produs teorii despre cum se dezvoltă crizele economice și cum ar putea fi prevenite. Nu există un consens, dar crizele economice continuă să apară din când în când.

Potrivit celor de la Fondul Monetar International (FMI) in ultimul timp au avut loc tot mai multe crize economice . Una dintre cauzele acestei cresteri a situatiilor de criza economica o constituie, fara nici o indoiala, globalizarea din ce in ce mai accentuata, a economiei .

 

 

Guvernantii crizelor economice

 

Cu siguranta nu va aduceti aminte acest citat. Nu a fost amplu mediatizat sau atat cat ar fi meritat. Este posibil sa va ganditi ca citatul este din epoca “coloniala” sau mai timpuriu. Din pacate nu. Citatul este cat se poate de contemporan, apartine lui Barack Obama si decalaratia a fost facuta pe data de 27 martie 2009. Doar opt ani au trecut de atunci.

Dar ce se intampla pe 27 martie 2009, atat de grav incat sa-l determine pe Barack Obama, altfel foarte “temperat” in declaratiile sale, sa faca o asemenea declaratie?

Daca doriti sa va reamintiti conjunctura economica a acelei perioade si declaratiile momentului, va recomand sa urmariti inregistrarea video de la conferinta de presa tinuta de Barack Obama 24 martie 2009. Timp de o ora Barack a raspuns tirurilor de intrebari lansat de jurnalistii extrem de ingrijorati de criza economica.

Raspunsul il gasim in grafice. Bursa de valori din SUA se depreciase cu 40% in doar sapte luni. Economia americana reusise performanta sa piarda 4,1 locuri de munca. Actiunile CitiBank valorau sub trei dolari americani, cu aproape 95% mai putin decat valorau in momentul lor de maxim. Te poti gandi ca situatia celor de la Citibank era una particulara. Nicidecum! Daca aruncam o privire pe graficul celor de la Bank of America vom vedea ca si acestia reusisera sa piarda 85% din valoarea maxima.

Nebunia era generala. Nimeni nu mai stia la ce sa se mai astepte. Bancherii insa erau… bine. Ei intotdeauna sunt bine. Ei le fac si altii le trag. Sa ne amintim ca AIG, cea mai mare firma de asigurari din lume a fost in pragul falimentului si a fost salvata cu ajutorul banilor din taxele contribuabililor americani. Guvernul american a injectat pentru aceasta aproximativ 180 de miliarde de  dolari. O suma enorma! Ce faceau cei din conducerea companiei? Adica exact aceea care provocase starea de criza ? Foarte bine! Isi atribuiau niste bonusuri de “performanta” de 165 de milioane de dolari. Reamintesc toata aceasta imagine de cosmar, in toata mizeria ei ca sa nu uitati cat de hidoasa este criza si cat de absurd este ea gestionata de catre politicieni.

Imi aduc aminte de cuvintele lui Barack Obama, de la Casa Alba, la intalnirea cu 13 dintre bancherii celor mai importante institutii financiare din SUA : “Ajutati-ma ca sa va ajut”.

Da! Administratia americana nu dorea sa inteleaga cum a fost posibil ca economia americana sa fie  trimisa spre dezastru. Nu dorea sa afle cine sunt vinovatii. Mai mult, nu dorea sa-i judece pentru situatia dezastroasa in care scufundase tara.
NU! Administratia dorea doar sa-i ajute, sa-i salveze…Administratia dorea sa salveze stilul de viata de pe Wall Street. Robert Gibbs, pe atunci secretarul de presa al Casei Albe, declara in fata camerelor de luat vederi :” Cu totii trebuie sa ne punem la treaba. Suntem cu totii implicati”.

Acest “suntem cu totii implicati” nu era intamplator si in scurt timp a devenit un adevarat leitmotiv.
Vikram Pandit, director la Citigroup declara aceleiasi prese obediente “Sunt de parere ca suntem cu totii implicati”. Despre Vikram Pandit am scris recent pe blog, in materialul “INTELIGENTA ARTIFICIALA, HACKERII SI PIATA DE CAPITAL”. Intrebati-va de ce un banker de talia sa, acum este atat de interesat de inteligenta artficiala. Vikram este unul dintre actorii crizei care in 2009 milita pentru salvarea bancilor toxice afirmand rituos ca “suntem cu totii implicati”.

John Stumpf de de la Wells Fargo a preluat mesajul si la debitat la randul sau pe nemestecate “Mesajul principal este ca suntem cu totii implicati”.
Dar de ce ar trebui ca vreodata, hotii si praduitii sa devina un tot omogen si indistinct? De ce cel caruia i s-a bagat mana in buzunar, a fost lasat fara casa, fara loc de munca sa plateasca hotia bancherilor? De ce ar trebui sa fie solidari? Raspunsul standard este: sa nu lasam economia sa se prabuseasca. Economia oricum se prabusise. Obama si ciracii sai politici nu a dorit sa schimbe sistemul financiar putred.

Stilul de viata de pe Wall Street a fost salvat. Guvernul a facut investitii uriase din banii publici. FED a dat imprumuturi uriase, fara numar, a scazut dobanzile la maxim si a salvat bancile de la faliment. Bancile au fost salvate! Nimeni nu a fost interesat de faptul ca acele banci, cel mai mari din lume, au otravit piata de capital cu tot felul de instrumente derivate, cu imprumuturi ipotecare fara limita. Ati vazut bancherii dupa gratii? Cu siguranta nu. Barack Obama, asemeni predecesorilor sai George W. Bush si Bill Clinton s-a pus zid in fata acestor bancheri. In loc sa reformeze sistemul financiar cand acesta era la pamant, a preferat sa-l salveze. Acelasi sistem  financiar putred de atunci este si astazi la butoane, dar mult mai sofisticat si mult mai periculos. Criza bate la usa si ea va fi mult mai mare  decat cele anterioare.