Care este dimensiunea cea mai buna a unei caramizi in graficele Renko?

Renko

Graficele Renko sunt pentru mine, unele dintre cele mai bune grafice pentru scalping. De ce? Pentru ca ele permit o excelenta managerizare a riscului. Cu foarte mare usurinta putem sa ne diminuam riscul asumat la maxim si sa ne maximizam profitul. In definitiv acesta este scopul fundamental al oricarui trader. Vrem sa riscam cat mai putin si sa castigam cat mai mult cu putinta.

Graficele Renko ne filtreaza foarte bine semnalul si elinina foarte multe dintre zgomotele din piata. Filtrarea acestora ne ajuta sa realizam intrari in tranzactie pe zonele relevante.
Dupa cum ati vazut in ultimul timp am postat pe facebook exemple cu tranzactii in care am folosit pentru scalping aceste grafice Renko. Am primit destul de multe intrebari de la voi legate de graficele Renko. Cea mai des lansata intrebare este:

Ce dimensiune a caramizilor trebuie sa folosesc?

Voi incerca sa va raspund la intrebare in acest material dar cel mai corect raspuns, cel putin pentru inceput, este
Depinde. Stiu nu este tocmai raspunsul pe care il asteptati dar acesta este adevarul.  Ca sa intelegeti de ce am dat acest raspuns evaziv, sa incercam sa explicam cum functioneaza aceste grafice Renko.
Un grafic Renko se construieste in functie de dimensiunile standard pe care voi le setati atunci cand instalati indicatorul pe graficele voastre.
Pe masura ce pretul evolueaza cu numarul de pips pe care voi i-ati setat in grafic se deseneaza o noua caramida. Daca ati setat dimensiunea fiecarei  caramizi la 5 pips, este nevoie ca pretul in piata sa se miste 5 pips pentru ca in graficul dumneavoastra sa fie desenata o noua caramida. Desenarea unei asemenea caramizi nu depinde de timp. Daca pretul nu evolueaza 5 pips intr-un  minut, 10 minute, o ora (depinde de time frame-ul pe care il urmarim) pe grafic nu va aparea nici o caramida.
Altfel spus, pe graficul Renko, doar pretul este relevant. Daca suntem pe graficul de 1 minut si pretul evolueaza in acel minut 15 pips, pe graficul nostru vor fi desenate 3 caramizi de cate 5 pips fiecare, nu una singura de 15 pips.
Lipsa candelelor de tot felul, de talie mare sau mica, cu fitil sau fara, decise sau indecise, ne ajuta enorm sa citim
trendul, tendinta, nivelele relevante de suport sau rezistenta din trecutul istoric al miscarii preturilor. Toate acestea
ne ajuta sa luam decizii mai usor. Sa ne dam seama mai usor in ce trend ne aflam, cand ne gasim in consolidare, cand este bine sa asteptam, sau cand este bine sa intram in tranzactii. Graficul simplu ne ajuta sa determinam cu usurinta dimensiunea riscului pe care sa-l asumam si sa stabilim cele mai probabile targeturi.
Acum pentru ca intelegem mai bine ce sunt si cum se formeaza graficele Renko, putem sa incercam sa raspundem la intrebare cat de mare trebuie sa fie dimensiunea unei caramizi.

Spuneam ca dimensionarea corecta a caramizilor depinde…De ce depinde?

1)De tipul de trader care suntem.
Daca suntem un trader pe termen lung, mediu, sau lung atunci dimensiunea caramizilor ar trebui sa fie mai mare. Daca tranzactionam pe termen scurt evident dimensiunea setata va fi mai mica. Traderii pe termen lung tind sa se concentreze pe graficele mai mari de 4 ore. Acesti traderii folosesc de obicei setari a caramizilor de 25 sau 30 de pips. Daca suntem in trend crescator, pretul va trebui sa evolueze 25 de pips pentru pe directia trendului pentru -ca pe grafic sa fie desenata o noua caramida. Daca tendinta se schimba, pretul va trebui sa evolueze 50 de pips in jos pentru ca pe grafic sa apara o prima caramida rosie. Altfel spus atat timp cat trendul se mentine, pe grafic vor fi desenate caramizi noi, la fiecare miscare de 25 de pips. Cand tendinta se schimba, este necesar ca pretul sa inregistreze o miscare de 50 de pips pentru ca sa avem o prima caramida de schimbare.
Sa luam un exemplu simplu. In urma analizei noastre ajungem la concluzia ca pretul are un spatiu de dezvoltare ascendenta de aproximativ 200 de pips. Vom deschide o pozitie long cu un stop loss de 50 de pips. De ce la 50 de pips? Pentru ca aparitia  unei prime caramizi contrare tendintei ascendente o sa apara la 50 de pips si aceasta ne semnaleaza, nu neaparat ca trendul s-a finalizat, ci ca este posibil ca sa asitam la o corectie mai ampla si nu are rost sa riscam sa pierdem mai mult. Este preferabil sa inregistram pierderea minima si sa asteptam un moment viitor prielnic pentru a intra din nou in tranzactie.
Daca trendul este respectat, atunci vom reusi sa inregistram un profit de patru ori mai mare decat riscul asumat.
Daca sunteti familiarizati cu perechile Eur/Usd sau GBP/Usd stiti ca acestea atunci cand se misca in trend evolueaza in mod curent cu 100-200 de pips intr-o zi normala de trading.
In concluzie, daca suntem traderi pe termen lung, dimensionarea mai mare a caramizilor, la 25 sau 30 de pips, ne va ajuta sa evitam micile corectii si sa mergem cu trendul cat mai mult posibil. Graficul Renko ne va ajuta sa nu mai iesim foarte repede dintr-o tranzactie profitabila sau sa ramanem mult prea mult intr-o tranzactie pierzatoare. Alti traderi sunt insa foarte atrasi de scalping. Miscari de 5-20 de pips. Evident acesti traderi isi vor dimensiona caramizile graficului la 3-5 pips. Ei incearca sa speculeze fiecare mini tendinta. Un scalper vinde si cumpara de zeci de ori pe parcursul unei ore de tranzactionare.
Cred ca acum intelegeti mai clar de ce de fiecare data cand sunt intrebat cat de mare trebuie sa fie dimensiunea unei caramizi, pe un grafic Renko, eu raspund ca …depinde.
Daca traderul respectiv imi spune clar ce tip de trader este, dupa cum vedeti este mult mai simplu sa-i sugerez cat de mare ar trebui sa fie dimensiunea caramizilor lui pe graficul Renko.